BIFI STUDIO & EI NIIN YKSINKERTAISTEN PUUTARHA
5.-29.12.2019
galleria avoinna
ke-pe 12-18
la-su 11-16
JOHANNES VARTOLA & EERO YLI-VAKKURI:
BIFI STUDIO
Puihin kytkeytyy valtavasti esteettisiä, taloudellisia, tieteellisiä ja henkisiä merkityksiä. Niiltä haetaan tietoa menneisyydestä ja odotetaan ratkaisuja akuutteihin ympäristömme tulevaisuutta koskeviin haasteisiin. Vartolan ja Yli-Vakkurin rakentamien bifi-laitteiden (biological fidelity) äärellä voi hiljentyä kuuntelemaan miltä puu kuulostaa kohdatessaan eri materiaaleja. Levysoittimen soitinpäinä toimivat puujalosteet, terät ja työkalut. Näyttelyvieraiden kuunneltavissa on kokoelma tuttuja puugenrejä. Näihin kuuluvat muun muassa sokkopuu, polttopuu, tehokasvatettu, paneeli, puistopuu, jämäpuu, viilu, kuoret, pintakäsitellyt ja vastaleikatut.
LAURI LINNA:
EI NIIN YKSINKERTAISTEN PUUTARHA: NÄPPÄIMISTÖ KASVEILLE
Historian kuluessa kasvien elämän ylläpitämiseksi on kehitetty useita teknologisia ratkaisuja: muinaisista kastelujärjestelmistä nykyaikaisiin tietokoneohjattuihin kasvihuoneisiin. Monissa järjestelmissä kasvien roolina on vain passivisesti tuottaa haluttuja asioita, kuten ruokaa tai kauneutta. Tässä näyttelyssä tuntomimosat (Mimosa pudica) voivat ohjata joitain ympäristössään tapahtuvia muutoksia kasveille tehdyn näppäimistön avulla. Tämä näppäimistö on sarja sensoreita jotka toimivat painonappien tavoin – nappia painetaan ja jotain tapahtuu.
Jotta on helpompi ymmärtää näppäimistön toimintaa, on tärkeää tietää, että kasvit liikkuvat, mutta usein hyvin hitaasti. Kun kasvin lehti liikkuu kasvinapin päälle, elektroninen järjestelmä käynnistää joko äänen tai sähkölaitteen. Nämä laitteet ja äänet ovat suunniteltu sopimaan kasvien aisteille.
On epäselvää ymmärtävätkö kasvit yhteyttä liikkeensä ja ympäristössä tapahtuvan muutoksen kanssa. Aikaisemmissa testeissä on kuitenkin havaittu kasvien pitävän joidenkin nappien painamisesta enemmän kuin toisten. Taustalla voi siis olla jonkinlaisia mieltymyksiä.
Ei niin yksinkertaisten puutarha on Linnan studio, joka koostuu viljelypalstasta sekä työhuoneesta, jotka Linna jakaa noin 50 eri kasvilajin kanssa. Yksittäisten kasvien määrää on vaikea arvioida. Puhumattakaan niistä lukuisista nimettömistä rikkakasveista. Ei niin yksinkertaisten puutarhan nimi viittaa Padovan yliopiston puutarhaan Orto Botanico di Padova, joka joskus käännetään englanniksi ”Garden of the Simples” eli yksinkertaisten puutarha. Tosin tämä Simples (kään. yksinkertaiset) viittaa yksinkertaisiin lääkekasveihin, mutta se myös resonoi sitä vanhaa perinnettä, jossa kasvit on nähnyt yksinkertaisina olentoina.
Taiteilijoista:
Johannes Vartolan taiteellinen työskentely keskittyy ihmisen luontosuhteiden filosofian sekä tilan ja paikan politiikan ympärille. Vartolan työskentelyn erikoisalueita ovat kokeellisuus, ääni, esitykset, installaatiot, yleisön osallistaminen ja dokumentaarisuus.
Eero Yli-Vakkuri on toteuttanut vuodesta 2007 alkaen tutkimuksellisia teoksia, joiden avulla hän pyrkii vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin sosiaalisesti ja ekologisesti. Osa tuotannoista on ymmärrettävissä performanssitaiteeksi, jotkut projektit ovat aineellistuneet yhteisöllisenä työpajatoimintana ja joistain jutuista on tuotettu lehtijulkaisuja tai videoita. Yhteistä töille on se, ettei hän yritä helpottaa yhteiskunnallisia ongelmia vaan pyrkii luomaan ratkaisuja, joiden avulla epäkohdat mahdollisesti korjaantuisivat. Hän työskentelee useimmiten yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa ja toimii ryhmissä. Vuodesta 2015 alkaen hän on työskennellyt äänten parissa pohtien, kuinka kaupunkitila koetaan ja jaetaan äänien kautta sekä minkälaisia yhteisöjä eri ne kutsuvat esiin.
Lauri Linna on helsinkiläinen taiteilija. Hän työskentelee kasvien, puutarhanhoidon, liikkuvan kuvan, äänen ja elektroniikan kanssa. Vuodesta 2014 alkaen hän tutkinut porkkanan ja ihmisen välistä suhdetta PORK KANA CAR ROT –projektissa. Muita kiinnostuksen kohteita ovat kasvien käyttäytyminen ja – äly, kasvien ja koneiden välinen suhde ja kasveihin liittyvä teknologia. Linna on taiteen maisteri Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art (ViCCA) koulutusohjelmasta.