Anne Roininen & kumppanit
MADE IN TÖÖLÖ
19.—22.9.2024
KLO 13—19
Tapahtuma ja näyttely Mika Waltari puistossa Helsingin Töölössä
MADE IN TÖÖLÖ – hyperlokaalia lähitaidetta
Taiteilija Anne Roininen yhteistyökumppaneineen käyttää tulevan teoksensa materiaalina töölöläisistä kodeista kerättyjä, tarpeettomia tavaroita. Millaisista tavaroista ihmiset haluavat eroon? Kertooko se jotain alueesta ja asukkaista, vaikka ne olisivat alkuperältään kaukaa laivattuja?
Roininen on tehnyt teoksia muun muassa netin markkinapaikkojen pursuilevaan tavaramaailmaan perustuen. Töölöön hän kutsui mukaansa taiteilijat Heidi Kestin ja Andrea Coyotzi Borjan. He hankkivat alueen asukkailta tavaroita, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi, ja käyttävät niitä assemblaasien eli esinekoosteiden ja veistosluonnosten materiaalina. Paikan päällä torikatoksessa syntyviä teoksia asetetaan esille päivittäin muuttuvaan installaatioon Mika Waltarin puistoon.
Kodeista tursuavat tavarat voivat olla turhiksi koettuja, pieneksi jääneitä, alunperinkin ei-toivottuja tai rakkaita muistoja kantavia esineitä, joista on vaikea luopua. Ne voivat kertoa jotain omistajistaan ja kodeista, joissa ne ovat olleet tai laajemmin alueesta ja aikakaudesta. Markkinoinnissa käytetään lähituotetun ja hyperlokaalin käsitteitä. Voisiko näitä töölöläisistä kodeista kerätyistä esineistä rakentuvia veistoksia ajatella lähituotantona, siis töölöläisinä lähitaideteoksina? Luultavasti iso osa niistä on tehty jossain muualla - aivan kuten muustakin meitä ympäröivästä tavarasta. Komponentit ja niiden raakamateriaalit tulevat pitkän merimatkan takaa. Globaalissa maailmassa tavara ja ideat kulkevat vilkkaasti. Mitä paikallisuus tarkoittaa tällaisessa tavaramaailmassa?
Kokonaisuuden voi nähdä sommitelmana yhteiskunnassa, antropologisena tutkimuksena esineistä, paikasta ja paikallisidentiteetistä. Tapahtuma tekee kuvataiteilijan työtä näkyväksi paitsi konkreettisella myös temaattisella tasolla. Taiteilijat kokoavat yhteen hetken teemoja, usein arjen ilmiöihin liittyvää tarkastelua.
Nyt tarjolla on mahdollisuus tulla seuraamaan, miten taiteilijat käsittelevät materiaaleja ja mitä niistä syntyy. Samalla voi nähdä, millaisia tavaroita alueelta on saatu käyttöön.
Teoskonsepti toteutettin ensimmäisen kerran kesällä 2023 Ylikiimingissä, Oulussa. Siellä taiteilijoiden käsittelyyn päätyivät mm. Sylvin silmälasikotelo ja terapiapallo, Paulin maljakko, Jarmon liimamassa, Kyöstin videonauhat, Mikon mummolan leija, Lossarin velivainaan t-paita ja valokuvakehys, sekä Tuulan edesmenneen puolison pokaalit.
Tapahtuma on osa Oksasenkatu 11 gallerian ohjelmaa ja sitä tukee SKR Pohjois-Pohjanmaa ja Helsingin kaupunki.
Lisätietoja:
Anne Roininen
050 403 9008