Anna Broms & Verna Joki:

EEMELIKELLO 

Henrik Pathirane:

Suolan nimeäminen

8.–26.2.2023


Avoinna
ti–su klo 12–18

Avajaiset tiistaina 7.2. klo 17–19

IN ENGLISH

Kuva: Elis Hannikainen

Anna Broms & Verna Joki:

EEMELIKELLO

Kuljetan paljasta käsivarttani pitkin valkoiseksi maalattua kiviseinää. Sormenpääni hipaisevat seinälle ripustamani eemelikellon narua. Olen rakentanut koneiston pahvista, puuvillalangasta ja messinkisestä haaraniitistä. Naru heilahtaa ja alkaa mitata aikaa. (Aikayksikkö: kuinka monta kosketusta sitten.)

Eemelikello on Galleria Oksasenkatu 11 alakertaan sijoittuva Anna Bromsin ja Verna Joen yhteisnäyttely. Näyttelyssä on esillä mm. piirrosanimaatioita, pehmeitä veistoksia sekä vedenalaista liikkuvaa kuvaa.

Anna Broms

Materia ei koskaan lepää.
Herkkä luomubatisti reagoi kaikkeen; tuuleen, kosteuteen ja kosketukseen. Yhdessä muiden materiaalien ja sääolosuhteiden kanssa työt saavat ihon ominaisuuksia.

Anna Broms on helsinkiläinen maalari, jonka työskentelyssä prosessi on keskeinen. Hän rakentaa tilanteita, hauraita ja huokoisia installaatioita. Ennemmin kuin kiinteinä objekteina hänen työnsä voidaan nähdä alati muuttuvina subjekteina.

Anna Broms on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän on parhaillaan Helsinki International Artist Programmen (HIAP) ja Taideyliopiston tukisäätiön työhuoneresidenssissä Suomenlinnassa. Hänen työskentelyään ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Taiteen Edistämiskeskus.

Verna Joki

Verna Joki on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän piirtää musteella paperille ja digitaalisesti älylaitteilla. Digitaaliset teokset ottavat usein animaation muodon. Joki piirtää havainnosta kohtaamiaan asioita, jotka herättävät hänen kiinnostuksensa ja houkuttelevat piirtämään. Häntä kiinnostaa niin elämässä kuin taiteessa vähäisyys, yksinkertaisuus ja pakottomuus.

Verna Joki on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Joen seuraavat yksityisnäyttelyt nähdään kesällä 2023 Porissa Poriginal-galleriassa sekä Tampereella taidekeskus Mältinrannassa.

Henrik Pathirane:

Suolan nimeäminen


Henrik Pathiranen Suolan nimeäminen -näyttelyn keskiössä on havainnontapojen moninaisuus, katseen elämä. Näyttelyssä on Olivetti Lettera 25 -kirjoituskoneella tehtyjä muotoja riisipaperilla. Esillä on muutama sana, pieniä mustehahmoja ja muita asioita.

Lukutaitoisessa yhteiskunnassa morfeemit ja foneemit tuhoavat kirjaimeksi tulkitun viivan vapauden nimeämisen tekoon vertautuvalla väkivallalla. Näyttelyn kirjaimet haluavat vain olla ja tavata muita viivoja ilman merkityksen taakkaa. Tässä yrityksessään olla abstrakteja muotoja ne heiluvat esittävän kuvan, tekstuurin ja kielellisten merkitysten välillä. Parhaassa tapauksessa heiluminen muuttuu värinäksi ja kirjoituskonetaide saattaa havainnon rauhattomaan, asettumattomaan asentoon.


Henrik Pathirane on helsinkiläinen runoilija, jota kiinnostaa näyttelypohjaisen kirjallisuuden, julkaisupohjaisen kuvataiteen ja näiden kaikkien sekoitusten mahdollisuudet.