Hanna Marno: Mimolette

12.4.-1.5.2022

Ke-Su klo 12-18

Vappupäivä klo 12-15

Näyttely aukeaa avajaispäivänä 12.4 klo 12. Avajaiset klo 17-20, lämpimästi tervetuloa!

La 16.4 ja su 17.4 klo 12-13 gallerian ulkopuolelta ja Mika Waltarin puistosta nähtävillä koreografi Favela Vera Ortizin ja tanssija Lara Müllerin liikkuva installaatio Rankalainen. Näyttely avautuu esitysten jälkeen klo 13.

IN ENGLISH

Mimolette on näyttely, joka koostuu neljästä tilaan rakennetusta installaatiosta Oksasenkatu 11- galleriassa. Näyttely pohtii maailmakokemusta syömällä halki sedimenttikerrostumien. Nimi Mimolette viittaa ranskalaiseen puolikovaan, oranssiin juustoon, joka valmistusvaiheessa saastutetaan juustopunkeilla. Nämä pienen pienet hämähäkkieläimet kypsyttävät juuston syömällä siihen aukkoja. Punkkien ansiosta juusto kypsyy pähkinäiseksi kokonaisuudeksi, joka on vaa’ankielellä syötävän ja mädäntyneen, orgaanisen ja mekaanisen äärillä. Näyttelyn äänet on toteuttanut Alkemi4 (Harri Sippola.) 

Mimolette-juustoherapalleron kuori on kraaterimainen, luolastomainen ja fantastinen. Juuston läpileikkaus näyttää vaihtuvin intervallein päivettyneitä ja kirkkaita värisedimenttikerrostumia. Lähemmin tarkasteltuna kuoren pinta on täynnä läppiä, jotka sulkeutuvat ja avautuvat, kuten paleoliittisen kylän luola-asujaimisto, kallioon hakattu mausoleumi tai läpileikkaus punkin syömästä ilmatiehyestä. 

Mimolette-juuston ytimen väri on kuuluisa puna-oranssin sävy. Se saadaan Etelä-Amerikan tropiikissa kasvavan annattopensaan (lat. bixa orellana) pyramidinmuotoisesta siemenestä. Se on väri, jonka voi saada myös sekoittamalla kadmiuminkeltaista (*(**)) englanninpunaiseen ja laveeraamalla kerrokset rytmikkäästi temperalla, tai rautasulfaattipohjaisella (***) keittomaalilla. Toki väri voidaan sekoittaa myös muilla keltaisen ja punaisen sävyillä maalin sidosaineesta riippuen - tarkemmin ajateltuna, rautaoksidikeltainen ja karmiininpunainen saattaisivat myös toimia. Värisekoitukselle olennaisinta on se, että toinen väreistä on synteettinen ja toinen orgaaninen. 

Viitteet: 

(*tai sitä kirkkaampaa GGTN-pigmenttipulveria, kuusikymmenluvun muovinkeltaista)

(**valmistus lopetettu RE.AL Color S.P.A tehtaassa Lonigon teollisuuskylässä, Italiassa, mutta onnistuin saamaan osan viimeistä erää!)) 

(***huom. ei missään nimessä kuparisulfaatti (!))

BIO

Hanna Marno (s.1981, Helsinki) on kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija, joka asuu ja työskentelee Siikaisissa, Satakunnassa. Viimeisten vuosien aikana Mimolette-nimisessä kylässä asuttuaan hänen ruokavalionsa on koostunut punamullasta aamiaisella ja lounaalla. Raskaan päivän jälkeen päivällinen on hieman monipuolisempi: annos rautavihtrilliä lihaksille, ruista verelle ja keltaokraa, että hän näkisi paremmin. Illallisella hän nauttii puuroa vernissasta ja grafiitista, sillä yö tarvitsee ylleen suojan. Koiraystävä Mauri tarkkailee annoksia herkkukulhonsa takaa.

Teoksissaan Marno käsittelee valtaa, yhteisöjä, ainetta ja hevospatsasta niiden olomuotona rakentaen eri maailmojen kohtaamisia. Syntyviä teoksia yhdistää enää harva yksittäinen materiaali -  mikä onkaan se liima joka meidät yhteen sitoo, hän kysyy.

Harri Sippola (s. 1978, Savitaipale) on Porissa asuva tuottaja (Samurai Rauni Reposaarelainen, Pori Film Festival) ja muusikko (Magyar Posse, Kuusumun Profeetta.) Äänitaiteilijana ja sooloartistina Sippola käyttää nimeä Alkemi4. Äänityöskentelylle on ominaista tilasidonnaisuus sekä synteettisen ja orgaanisen rajapinnassa oleva estetiikka.

Mimolette-näyttelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Porin Väriässät ja Finnfoam.

Rankalainen - Favela Vera Ortiz and Lara Müller. Photo: Matti Kilponen

Kuva: Matti Kilponen

Liikkuva installaatio RANKALAINEN

16.4 & 17.4.2022 klo 12-13

Koreografia ja puvustus Favela Vera Ortiz

Tanssi Lara Müller

Veistos Hanna Marno

Liikkuva installaatio on kestollinen esitys, jota voi seurata haluamansa ajan. Tanssija liikkuu 60 minuuttia. Teos on erityisesti suunniteltu Oksasenkatu 11 pieneen tilaan, ja yleisö seuraa esitystä ikkunan takaa kadulta ja Mika Waltarin puistosta. Rankalainen on yhteistyö, jossa kuvanveistäjä Hanna Marnon reliefi Yhteisöt, Mimoleten mukaan (2022), luo dialogin teoksessa esiintyvän olennon kanssa. Tanssiteoksen liikkeen inspiraationa on sekä fyysinen, anatominen ihmisen ja eläimen selkäranka sekä kuoritut puut. Keksitty sana rankalainen yhdistää selkärankaista ja puukasvustoa uudeksi olioksi. 

Huomio! Jos haluat kuunnella teoksen äänimaailman katsoessasi, ota mukaan puhelin ja omat kuulokkeet. Esityspaikalla on vain rajallinen määrä kuulokkeita katsojille. 

Mimolette-näyttely avautuu esityspäivinä klo 13.

Vapaa pääsy

BIO

FAVELA VERA ORTIZ on valmistunut Tukholman Danshögskolanin koreografilinjalta vuonna 2001 ja toiminut siitä lähtien laaja-alaisesti koreografina tehden näyttämöteoksia, paikkasidonnaisia teoksia, performansseja ja liikkuvia installaatioita. Lisäksi hän on tehnyt tanssivideoita yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Favelan teoksia on nähty sekä suomalaisilla että ulkomaisilla tanssinäyttämöillä ja festivaaleilla. Parhaillaan hän työskentelee Koneen säätiön apurahalla. 

http://www.iki.fi/fvo

LARA MÜLLER on sveitsiläinen, nykytanssikoulutuksen Zürichissa saanut tanssija. Valmistuttuaan vuonna 2020 hän on työskennellyt useiden koreografien kanssa ympäri Eurooppaa. Hän on tanssinut mm. sveitsiläisissä Joshua Monten Dance Company ja Company Mafalda -ryhmissä sekä hollantilaisessa Poetic Disasters Club -ryhmässä. Suomessa Lara on esiintynyt MimoArt Companyn ja Apple Punch & Raremother -ryhmän kanssa. Lara aloitti yhteistyön koreografi Favela Vera Ortizin kanssa tammikuussa 2022, heidän ensimmäinen yhteinen esityksensä Liquid nähdään Teatterimuseossa maaliskuun lopussa.

https://dancer-lara-m.tumblr.com/ 

Liikkuvaa installaatiota Rankalainen ovat tukeneet Matti Kilponen, Sini Kotilainen, Koneen Säätiö ja Taiteen Edistämiskeskus.

//////

Mimolette lehdistökuvat:

https://drive.google.com/drive/folders/1AhhQLXQfZrPbtthsuPCQ9yDfYqtBxNB4?usp=sharing

Yhteystiedot:

marnohanna(a)gmail.com, nolla44-5262201