ENGLISH

Vili von Nissinen & Nina Mutik

Kielletty näkyväksi

Esitykset:



Osa 1: Sisäinen valtakunta

5.7 klo 18:00-21:00 (suomeksi)

6.7 klo 16:00-19:00 (englanniksi)

15.7 klo 18:00-21:00 (suomeksi, ei-mieheksi identifioituville osallistujille)

19.7 klo 9:00-12:00 (englanniksi, ei-mieheksi identifioituville osallistujille)

Osa 2: Fenezar!

16.7 klo 17:00-21:30 (suomeksi)

21.7 klo 15:00-19:30 (suomeksi)

22.7 klo 12:00-16:30 (suomeksi)

23.7 klo 17:00-21:30 (suomeksi)

ESITYSTEN KUVAUKSET JA ILMOITTAUTUMISLINKIT ALEMPANA



“Meidän täytyy tehdä kielletty näkyväksi!”

Hilma af Klint

“Kielletty näkyväksi” on ohjepohjainen osallistava esityssarja, joka hyödyntää teatterin, liveroolipelien ja kuvataiteen keinoja. Teossarja ammentaa historiasta erilaisia yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden tarinoita ja tutkii sorrettujen selvitymiskeinoja, jotka resonoivat myös tässä ajassa.

Teossarjan kaksi ensimmäistä osaa “Sisäinen valtakunta” ja “Fenezar!” saavat ensi-iltansa heinäkuussa 2024 Galleria Oksasenkatu 11:ssa. Sarjan kolmas osa “Siskot” ilmestyy syksyllä 2024. Rahoituksen järjestyessä sarjaan tulee lisää osia.



Osa 1: Sisäinen valtakunta, kuvaus ja ilmoittautuminen:

“Sisäinen valtakunta (Inner Domain)” on ohjepohjainen osallistava esitys, joka yhdistää liveroolipelaamista, teatteria ja kuvataiteita. Teos käsittelee  naisten välistä rakkautta ja eroottisuutta esoteerisessa viihtekehyksessä, ammentaen ruotsalaisen kuvataiteilija Hilma af Klintin (1862-1944) elämästä ja naisryhmistä, joihin hän elämänsä aikana kuului. Teosofian ja spiritismin harjoittamisen turvin naiset pystyivät luomaan turvallisen tilan, jossa he pystyivät rikkomaan yhteiskunnan normeja sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja romanttisesta rakkaudesta 1900-luvun taitteessa. Teos on tarkoitettu vain aikuisille!



Osa 2: Fenezar! kuvaus ja ilmoittauminen:

Fenezar! on ohjepohjainen osallistava esitys, joka yhdistää liveroolipelaamista, teatteria ja kuvataidetta. Fenezar! kertoo tarinan sorron alla radikalisoitumisesta ja pohjautuu yhteen Suomen rikoshistorian kiehtovimmista tapauksista; Tattarisuon lähteen mysteeriin. Teoksessa osallistujat elävät ohjatusti läpi sarjan kohtauksia työväenluokkaisen noitapiirin jäseninä 1930-luvun Kalliossa ja eläytyvät syihin kammottavien tekojen takana. Teos on suunnattu aikuisille.


Ohjepohjaiset esitykset (instruction-based performance) ovat taidekentällä uusi mahdollisuus yhdistää eri taiteenalojen keinoja. Ohjepohjaiset esitykset murtavat totutut rajat yleisön ja esiintyjän välillä. Ne tarjoavat osallistujalle aktiivisen roolin, ei vain yleisönä oloa. Teoksissa osallistujat ottavat roolin tutkittavan ryhmän jäseninä ja elävät ohjatusti läpi sarjan dokumentaariseen aineistoon pohjaavia kohtauksia. Kukin teos koostuu siihen valmistavasta työpajasta, ohjatuista kohtauksista ja yhteisestä purusta. Parhaassa tapauksessa teos parantaa ja voimauttaa, kun toiseen henkilöön ja hänen tarinaansa eläydytään oman kehon kautta.

Avainsanat: queer, sorto, esoteria, köyhyys, taide, magia, usko, historia, radikalisoituminen, naamioituminen, kapina

Teossarjaa ovat tukeneet: SKR Uudenmaan rahasto, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto ja Galleria Oksasenkatu 11.

Roundtable discussion with the artist duos Clare Bottomley & Jasmine Färling and Nina Mutik & Vili von Nissinen